Werkwijze

Het opstellen van het verlangen is een psychotherapeutische methode.

In een kort gesprek kom je tot het formuleren van je verlangen: het doel dat je vandaag in deze sessie wilt bereiken. Als dit concreet is geworden ga je staan en kies je een woord uit jouw verlangen. Voor dat woord ga ik dan staan. Er komt vervolgens een proces op gang. Met behulp van voorwerpen  kunnen we meerdere woorden, die staan voor delen van jezelf opstellen. Zo worden innerlijke dynamieken zichtbaar voor ons beiden en kunnen we bespreken wat we zien. Het geeft inzicht in jezelf wat de basis is voor verandering.

In mijn logo zie je hoe je zelf staat en de delen om je heen zichtbaar zijn. Vanuit je hart heb je je verlangen geformuleerd.

Er wordt een organisch proces in gang gezet dat voor heling zorgt. Je gaat dus niet naar huis met opdrachten die je moet uitvoeren of aandachtspunten waar je aan moet werken maar de antwoorden komen van binnen uit. Het kan bv. zo zijn dat je wakker wordt met een zin of thema in je hoofd of dat je tijdens je dagelijkse werkzaamheden opeens aan iets moet denken. Ook kan er lichamelijk het een en ander veranderen en kunnen emoties los komen. Je hele systeem werkt mee. Zo ontstaat er in de dagen/weken na de opstelling een proces waarin je zelf alles opnieuw ordent en zo jezelf heelt. Het is belangrijk dit proces de tijd te geven en niet te snel een vervolgafspraak te plannen.

Bij deze methode heb je zelf de regie. Ik volg daarin slechts jouw gevoel en zal dat ook regelmatig checken. Door het formuleren van je verlangen geef je zelf aan hoe ver je vandaag wilt en kunt gaan. Je hoeft niet bang te zijn om teveel op je bord te krijgen. Het verlangen werkt als een kompas en geeft tegelijkertijd de grens aan: dat wat jij vraagt kun je op dat moment verdragen.

Na een aantal sessies zul je merken hoe je al verandert bent. Een langdurig begeleidingstraject is dan ook niet nodig.

Ik gebruik de methode in een individuele setting, werk één op één omdat alle tijd en aandacht er dan is voor jou alleen. Vertrouwen hebben in mij is een belangrijke basis.