Meergenerationele PsychoTraumatologie

Franz RuppertFranz Ruppert

is professor in de psychologie. Zijn theorie, afgekort MPT, is voortgekomen uit het werken met familieopstellingen en gebaseerd op trauma- en hechtingstheorieën. Allerlei gebeurtenissen in je leven kunnen traumatiserend zijn en voor afsplitsingen in jezelf zorgen. Er ontstaan dan traumadelen en overlevingsdelen. Je moet verder met je leven en daarvoor ontstaan bepaald gedrag, gedachten en de overtuiging dat jij wel verder kunt, dat jij sterk bent. Deze overlevingsdelen zorgen er ook voor dat het traumadeel verborgen blijft. Het wordt een stil geheim. In de eerste tijd na de gebeurtenis is dat een goed mechanisme en functioneel maar op de lange termijn wordt het destructief. Ieder van ons heeft veel van deze overlevingsmechanismen die uiteindelijk ziekmakend zijn, lichamelijk en of psychisch.

Een belangrijke ontdekking van Ruppert is het gegeven dat je trauma’s doorgeeft als je je aan iemand hecht. Zo heb je onbewust en ongewild veel van je (voor)ouders meegekregen en  geef je het door aan je eigen kinderen. Sinds kort spreekt hij dan ook van “liefdestrauma”.

Door de opstellingsmethode krijg je toegang tot je onbewuste. Alles waarvan je je niet bewust bent of wat je niet bewust weet omdat het uit je vroege kinderjaren stamt, wordt meegenomen. Dat het een groot deel van jou bepaalt laat de ijsberg zien waarbij slechts  het deel boven water het bewuste representeert.

ijsberg

Trauma’s kunnen groots en duidelijk zijn maar ook klein, subtiel , onbedoeld en onbewust. Ze zijn heel persoonlijk: zo kan een gezinslid iets als trauma ervaren terwijl een broer of zus het als normaal ervaren heeft. Hoewel veel mensen het een zwaar woord vinden gebruik ik het toch omdat het een wezenlijke verandering heeft veroorzaakt en dus in psychologische zin heel belangrijk is.

Door alles wat je in je leven bent tegengekomen is er zo een verdeeldheid binnen jezelf ontstaan, als verschillende lagen om een kern. Verbinding van al je delen heelt en maakt overlevingsmechanismen overbodig: zo komt er weer energie vrij om voor andere dingen te gebruiken en wordt je weer gezond.